Besöka vackra Lappland

Lappland är känt för att vara vårt allra största landskap. Men det är inte alla som vet just hur stort det verkligen är. Lappland utgör nämligen närmare en fjärdedel av hela Sveriges yta och är spridd över Norrbottens och Västerbottens län, plus en liten del av norra Jämtlands län. Vill man besöka Lappland har man med andra ord väldigt mycket att välja mellan.

Resa till Lappland

Att ta sig till Lappland, som med så många andra platser, gör man enklast med flyg. Nästan mitt i landskapet ligger tätorten Gällivare och boka flyg från Stockholm till Gällivare är nog det vanligaste sättet om man kommer från södra Sverige. Men det går även att flyga till Kiruna eller Hemavan om man så önskar. Gällivare är dock även en järnvägsknut och den nordliga ändpunkten för Inlandsbanan. Så tåget är också ett populärt alternativ om man vill se den vackra naturen på vägen hit.

Se och göra i Lappland

Med en sådan stor yta finns det ofantliga mängder aktiviteter och sevärdheter som är värt tiden. Men av denna anledning är det bäst att planera i förväg och välja ut något man vill göra eller se innan man reser upp hit. Några favoriter bland turister som dock är värd att nämna inkluderar:

  • Treriksröset – där gränserna mellan Sverige, Norge och Finland samfaller.
  • Midnattssolstigen – 4,3 km vandringsled med underbar utsikt.
  • Abisko Nationalpark – 7 700 hektar av naturskön fjällbjörkskog och kalfjäll.
  • Kiruna Kyrka – unik svensk kyrka som inspirerats av de norska stavkyrkorna.
  • LKAB:s Visitor Centre – guidad tur i världens största underjordiska järnmalmsgruva.
  • Kebnekaise – Sveriges högsta berg
  • Kungsleden – 425 km lång vandringsled som går mellan Abisko och Hemavan.

Friluftslivet är speciellt stort på många håll i Lappland och vill man uppleva äkta svensk fjällnatur finns det mycket att välja mellan, oavsett om man bara vill göra en snabb dagsutflykt eller vandra i flera dagar.

 

Arkiv