Tågluffa genom Sverige

Tågluffning var något som blev populärt tidigt på 1970-talet. Trenden skapades då den internationella järnvägsunionen firade 50-årsjubileum år 1972. För att fira detta gick 21 olika europeiska länder samman om att sälja interrailbiljetter till alla ungdomar under 21 år. Det var först tänkt som ett event bara för det året, men biljetterna blev så populära att man gjorde det till en årlig företeelse. Genom åren höjdes även åldersgränsen tills från och med 1979 kunde alla som var 26 eller yngre dra nytta av detta erbjudande.

Storhetstiden för tågluffningen i Sverige var under första hälften av 1980-talet. Och även om det inte är i närheten lika många som tågluffar nuförtiden är det fortfarande något ungdomar upp till 26 år eller studenter med giltig student-ID kan göra under en viss period av sommaren. Det finns två typer av tågluffarkort man kan köpa från SJ idag. Det ena ger obegränsat med resor under två veckors tid och det andra låter en boka resor till halva ordinarie priset. Norrtåg gjorde även en satsning för tågluffning i Norrland för första gången någonsin förra året. En anledning till denna satsning var att ge personer mer hållbara alternativ för sina semesterplaner.

Att tågluffa är ett fantastiskt sätt att se delar av Sverige man aldrig tidigare besökt och göra det från bekvämligheten av ett av dagens mest charmiga transportmedel. Men det gäller att förbereda sig rätt när det kommer till utrustningen. Satsa först och främst på att köpa en rejäl ryggsäck som håller kring 30 liter och är bekväm att bära även när den är full. En ryggsäck med ventilerad baksida betyder även att man inte kommer att svettas lika mycket om ryggen. Välj sedan bra kläder i funktionsmaterial som andas för att hålla nere kroppstemperaturen lite extra. Bekväma skor är också ett måste.

Förbered gärna med egen underhållning också. Även om man tågluffar med andra kan det finnas tillfällen när man är ensam vaken och söker minska tristessen på ett eller annat sätt. Mobilen kommer självfallet kunna hjälpa till här och förutom musik, podcast och ljudböcker man kan ladda den med finns det även en mängd roliga spel att spela. Om man kanske vill försöka vinna tillbaka en del av kostnaden för resan finns det alltid sajter som Videoslots som man kan besöka.

Arkiv