Vintersemester i Sverige

Stora delar av Sverige är ju ganska känd för att få en hel del snö när vintern kommer igång på allvar. Alla som gillar vinter och snö kan därför hitta många anledningar till att semestra på hemmaplan i år.

Skidsemester är kanske det mest självklara valet och något många svenskar längtar efter. Norra Sverige har flertalet populära skidorter som fylls av glada vinterfantaster när snön lagt sig tungt i backarna. Åre är en av de stora favoriterna och har lämpliga backar för allt från veteraner till nybörjare. Man kan även hitta en mängd restauranger och barer för lite afterski.

Tillsammans med skidor är också skoteråkning en stor favorit uppe i norr. Här får man verkligen chansen att uppleva den svenska vinternaturen som aldrig förr. Det är väldigt populärt att åka ända upp till Kiruna för just detta. Där uppe kan man utforska omkring 150 mil skoterled antingen själv eller med en guide.

Finner man själva upplevelsen lockande men kanske inte är så intresserad av just skoterdelen kan man alltid välja att boka en tur med ett hundspann istället. Detta är något många har gjort under årtiondena och de flesta är överens om att det inte går att beskriva rättvist utan måste upplevas själv.

Något annat som årligen drar till sig många turister, både svenska och utländska, är ishotellet i Jukkasjärvi. Detta anläggs varje vinter vid Torne älvs strand, cirka två mil utanför Kiruna. Ishotellet räknas som ett av Sveriges sju underverk men är unikt även bland dessa då det är det enda som inte är bestående, då det ju smälter på våren. Varje år det byggs upp ändras arkitekturen och inredningen. Till skillnad från vad många tror har ishotellet både kalla och varma rum. Hotellet själv rekommenderar att man kombinerar kalla och varma nätter under sin vistelse där.

Arkiv